Prasa do wyciskania soków – idealna na jesień!
Prasa do wyciskania soków – idealna na jesień!

Soki tłoczone zawierają także cztery razy więcej flawonoidów odpowiedzialnych za walkę z wolnymi rodnikami niż soki klarowne. Wolne rodniki odpowiadają m.in. za starzenie się komórek czy powstawanie nowotworów a flawonoidy są wielokrotnie skuteczniejsze w walce z nimi niż inne znane przeciwutleniacze- na przykład witamina E.  Dla porównania, w przypadku klarownego soku jabłkowego tylko 5 proc. flawonoidów zawartych w surowcu, czyli jabłkach, trafia do gotowego produktu.

Najzdrowsze soki tłoczone możemy robić sami, najlepiej z własnych owoców. Prasa do wyciskania soków to znakomite rozwiązanie, kiedy mamy większe ilości owoców z własnego ogrodu.

 Sokowirówka czy wyciskarka? 

Sok z sokowirówki różni się znacznie od soku tłoczonego, wszystko dlatego, że sokowirówka działa na innej zasadzie niż wyciskarka. W sokowirówce owoce są ścierane, a następnie z owocowej pulpy odwirowywany jest sok. Sok uzyskany w ten sposób jest mocno napowietrzony i spieniony, szybko się utlenia i nadaje się raczej do bezpośredniego spożycia niż do przechowywania.

W przypadku wyciskania soku za pomocą prasy owoce są miażdżone, a nie ścierane. Podczas tego procesu przerwane zostają ściany komórkowe miąższu owoców, dzięki czemu sok ma więcej enzymów, witamin  i jest mniej klarowny i bardziej esencjonalny. Fakt, że sok nie jest poddawany wirowaniu  sprawia, że nie jest on tak napowietrzony i nie rozwarstwia się jak sok uzyskany w sokowirówce.

Prasa do wyciskania soku-jak to działa?

Ręczna prasa do tłocznie soków będzie idealnie nadawała się do wyciskania soku z miękkich owoców jak maliny, porzeczki, truskawki czy śliwki. Nada się także do twardszych jak jabłka czy gruszki. Przed przystąpieniem do wyciskania owoce myjemy, drylujemy a twardsze, jak jabłka i gruszki, rozdrabniamy.  Wyściełamy  prasę workiem filtracyjnym, w koszu umieszczamy rozdrobnione owoce, nakładamy tarczę oraz elementy wspomagające wyciskanie, mocujemy pręt napędzający korbowód prasy i gotowe- możemy wyciskać sok.

Prasa do wyciskania soków wyposażona jest w mechanizm śrubowy, który pozwala na łatwe i dokładne wyciskanie soku. Poprzez przekręcenie śruby wyciskamy sok z owoców aż do osiągnięcia poziomu, w którym w prasie znajdują się już same wytłoczyny.  

Soki bezpośrednio wyciskane możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni. W takiej formie soki będą najsmaczniejsze i najzdrowsze. Oczywiście możemy także soki spasteryzować, dzięki czemu będziemy mogli je przechowywać dłużej.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl