Soki tłoczone zawierają także cztery razy więcej flawonoidów odpowiedzialnych za walkę z wolnymi rodnikami niż soki klarowne. Wolne rodniki odpowiadają m.in. za starzenie się komórek czy powstawanie nowotworów a flawonoidy są wielokrotnie skuteczniejsze w walce z nimi niż inne znane przeciwutleniacze- na przykład witamina E. Dla porównania, w przypadku klarownego soku jabłkowego tylko 5 proc. flawonoidów zawartych w surowcu, czyli jabłkach, trafia do gotowego produktu.
Najzdrowsze soki tłoczone możemy robić sami, najlepiej z własnych owoców. Prasa do wyciskania soków to znakomite rozwiązanie, kiedy mamy większe ilości owoców z własnego ogrodu.
Sokowirówka czy wyciskarka?
Sok z sokowirówki różni się znacznie od soku tłoczonego, wszystko dlatego, że sokowirówka działa na innej zasadzie niż wyciskarka. W sokowirówce owoce są ścierane, a następnie z owocowej pulpy odwirowywany jest sok. Sok uzyskany w ten sposób jest mocno napowietrzony i spieniony, szybko się utlenia i nadaje się raczej do bezpośredniego spożycia niż do przechowywania.
W przypadku wyciskania soku za pomocą prasy owoce są miażdżone, a nie ścierane. Podczas tego procesu przerwane zostają ściany komórkowe miąższu owoców, dzięki czemu sok ma więcej enzymów, witamin i jest mniej klarowny i bardziej esencjonalny. Fakt, że sok nie jest poddawany wirowaniu sprawia, że nie jest on tak napowietrzony i nie rozwarstwia się jak sok uzyskany w sokowirówce.
Prasa do wyciskania soku-jak to działa?
Ręczna prasa do tłocznie soków będzie idealnie nadawała się do wyciskania soku z miękkich owoców jak maliny, porzeczki, truskawki czy śliwki. Nada się także do twardszych jak jabłka czy gruszki. Przed przystąpieniem do wyciskania owoce myjemy, drylujemy a twardsze, jak jabłka i gruszki, rozdrabniamy. Wyściełamy prasę workiem filtracyjnym, w koszu umieszczamy rozdrobnione owoce, nakładamy tarczę oraz elementy wspomagające wyciskanie, mocujemy pręt napędzający korbowód prasy i gotowe- możemy wyciskać sok.
Prasa do wyciskania soków wyposażona jest w mechanizm śrubowy, który pozwala na łatwe i dokładne wyciskanie soku. Poprzez przekręcenie śruby wyciskamy sok z owoców aż do osiągnięcia poziomu, w którym w prasie znajdują się już same wytłoczyny.
Soki bezpośrednio wyciskane możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni. W takiej formie soki będą najsmaczniejsze i najzdrowsze. Oczywiście możemy także soki spasteryzować, dzięki czemu będziemy mogli je przechowywać dłużej.
Smacznego!