Suszenie ziół, czyli co robić by cieszyć się swoimi ziołami przez cały rok?

Suszenie ziół, jak to robić?

Hodując zioła w ogrodzie, na balkonie czy też na parapecie, chcielibyśmy ich niepowtarzalnym smakiem cieszyć jak najdłużej. Wiele z najpopularniejszych ziół rośnie pięknie tylko w sezonie czyli  latem. Na szczęście jest sposób na przedłużenie sezonu- suszenie.

Suszenie ziół
Suszenie ziół jest najlepszym sposobem na ich zakonserwowanie

Jest kilka sposobów na suszanie ziół. Warunkiem koniecznym przy każdej metodzie jest to, by zioła przeznaczone do suszenia były czyste i suche. Warto przed suszenie zioła posortować, odrzucić nieładne listki czy całe gałązki, pozbyć się zawiązków kwiatów oraz ogonków liściowych. Prawidłowo wysuszone i odpowiednio przechowywane zioła nie fermentują i nie pleśnieją. Suszenie ziół warto rozpocząć wcześnie, kiedy są one w najlepszej formie- teraz jest na to odpowiedni moment.

Metody suszenia ziół

Suszenie wiszących ziół w temperaturze pokojowej jest najłatwiejszym i najmniej kosztownym sposobem. Aby w ten sposób ususzyć zioła należy usunąć dolne listki i związać od czterech do sześciu gałązek razem za pomocą sznurka. Następnie należy umieścić wiązki listkami do dołu i przymocować do rozciągniętego sznurka lub skorzystać z  ze specjalnych suszarek do ziół i kwiatów. Trzymamy suszone zioła w ciepłym, ale nie nasłonecznionym miejscu przez około dwa do czterech tygodni. Okresowo sprawdzamy czy zioła suszą się właściwie (nie pleśnieją). Unikajmy suszenia ziół bezpośrednio na słońcu ponieważ mogą one stracić piękny zielony kolor. Dodatkowo w zbyt wysokiej temperaturze  zioła stracą część cennych olejków eterycznych.

Taki sposób suszenia sprawdzi się dla ziół o niskiej wilgotności, takich jak: koper, rozmaryn, majeranek, cząber, tymianek. Ziołą o wysokiej wilgotności takie jak: bazylia, oregano, estragon, mięta czy melisa muszą być wysuszone szybko by nie zacząć podczas suszenia pleśnieć.

Suszenie ziół w piekarniku jest sposobem na pewno szybszym lecz także i energochłonnym. Aby wysuszyć zioła w ten sposób należy listki lub łodygi poddawane suszeniu wysypać na blaszkę, najlepiej na papier do pieczenia, a następnie suszyć je w godzinę do dwóch w temperaturze 80 st. C. Drzwiczki piekarnika powinny zostać uchylone.

Zioła można także, ale tylko w ostateczności, wysuszyć w kuchence mikrofalowej. Kuchenka mikrofalowa wysuszy zioła szybciej, ale podczas takiego suszenia stracą one na smaku, zmniejszy się także w nich ilość olejków eterycznych, szczególnie gdy wysuszymy je zbyt szybko. Aby wysuszyć zioła w mikrofalówce należy położyć je na papierowym ręczniku i suszyć na najwyższej temperaturze do trzech minut. Należy pamiętać by obracać zioła co 30 sekund.

Innym szybkim, prostym i skutecznym sposobem na suche zioła jest wysuszenie ich za pomocą dehydratora elektrycznego. Zaletą dehydratora jest fakt, że możemy precyzyjnie kontrolować temperaturę i wilgotność. Aby wysuszyć zioła należy umieścić je w pojedynczą warstwą na tacy  odwadniającej i suszyć od jednej do czterech godzin, sprawdzając okresowo czy zioła dobrze się suszą. Zioła są suche, gdy się rozpadają, a łodygi pękają po wygięciu.

I na koniec

Niezależnie od tego, czy postanowicie suszyć swoje zioła w piecu, na suszarce do ziół, za pomocą kuchenki mikrofalowej czy dehydratora elektrycznego każda z tych metod wykonana odpowiednio pomoże Wam zachować smak lata i cieszyć się nim także w miesiącach zimowych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *