Prasa do wyciskania soków – idealna na jesień!

Prasa do wyciskania soków- jak to działa?

O właściwościach prozdrowotnych soków owocowych słyszał już chyba każdy, nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że sok sokowi nierówny. Kupny, szczególnie klarowny, sok owocowy pozbawiony jest większości składników, którym sok zawdzięcza swoje prozdrowotne właściwości. Ponadto soki kupne, nawet te 100%, są najczęściej odtwarzane z uprzednio zagęszczonego soku.  Natomiast tłoczone soki są bogactwem pektyn i witaminy C.  Soki tłoczone zawierają także cztery razy więcej flawonoidów odpowiedzialnych za walkę z wolnymi rodnikami niż soki klarowne. Wolne rodniki odpowiadają m.in. za starzenie się komórek czy powstawanie nowotworów a flawonoidy są wielokrotnie skuteczniejsze w walce z nimi niż inne znane przeciwutleniacze- na przykład witamina E.  Dla porównania, w przypadku klarownego soku jabłkowego tylko 5 proc. flawonoidów zawartych w surowcu, czyli jabłkach, trafia do gotowego produktu.

Najzdrowsze soki tłoczone możemy robić sami, najlepiej z własnych owoców. Prasa do wyciskania soków to znakomite rozwiązanie, kiedy mamy większe ilości owoców z własnego ogrodu.

Jabłka z własnego ogrodu to idealny surowiec na tłoczone soki
Jabłka z własnego ogrodu to idealny surowiec na tłoczone soki

 Sokowirówka czy wyciskarka? 

Sok z sokowirówki różni się znacznie od soku tłoczonego, wszystko dlatego, że sokowirówka działa na innej zasadzie niż wyciskarka. W sokowirówce owoce są ścierane, a następnie z owocowej pulpy odwirowywany jest sok. Sok uzyskany w ten sposób jest mocno napowietrzony i spieniony, szybko się utlenia i nadaje się raczej do bezpośredniego spożycia niż do przechowywania.

W przypadku wyciskania soku za pomocą prasy owoce są miażdżone, a nie ścierane. Podczas tego procesu przerwane zostają ściany komórkowe miąższu owoców, dzięki czemu sok ma więcej enzymów, witamin  i jest mniej klarowny i bardziej esencjonalny. Fakt, że sok nie jest poddawany wirowaniu  sprawia, że nie jest on tak napowietrzony i nie rozwarstwia się jak sok uzyskany w sokowirówce.

Prasa do wyciskania soku-jak to działa?

Ręczna prasa do tłocznie soków będzie idealnie nadawała się do wyciskania soku z miękkich owoców jak maliny, porzeczki, truskawki czy śliwki. Nada się także do twardszych jak jabłka czy gruszki. Przed przystąpieniem do wyciskania owoce myjemy, drylujemy a twardsze, jak jabłka i gruszki, rozdrabniamy.  Wyściełamy  prasę workiem filtracyjnym, w koszu umieszczamy rozdrobnione owoce, nakładamy tarczę oraz elementy wspomagające wyciskanie, mocujemy pręt napędzający korbowód prasy i gotowe- możemy wyciskać sok.

Tłoczenie soku z jabłek domową prasą do wyciskania soków

Prasa do wyciskania soków wyposażona jest w mechanizm śrubowy, który pozwala na łatwe i dokładne wyciskanie soku. Poprzez przekręcenie śruby wyciskamy sok z owoców aż do osiągnięcia poziomu, w którym w prasie znajdują się już same wytłoczyny.  

Soki bezpośrednio wyciskane możemy przechowywać w lodówce maksymalnie do dwóch dni. W takiej formie soki będą najsmaczniejsze i najzdrowsze. Oczywiście możemy także soki spasteryzować, dzięki czemu będziemy mogli je przechowywać dłużej.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *